Οκτωβρίου 17, 2010

Αναισθητικό πολλαπλών χρήσεων

Οι εφευρέσεις γεννήθηκαν για να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη...Αυτό υπόσχονται τουλάχιστον οι διαφημίσεις όπου όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχείς για το νεο-ευρεθέν απορρυπαντικό που το μόνο που καταφέρνει είναι να έχει ελεγχόμενο αφρό και καμία καθαριστική δράση….Oι δύσκολοι λεκέδες της καθημερινότητάς μας θα συνεχίζουν να αφήνουν τα ίχνη τους στα Calvin Klein πουκαμισά μας και το εκατό ετών απόσταγμα που κλείνει μέσα του το Cabernet sauvignon που ωρίμασε σε δρύϊνα βαρέλια δεν αρκεί για να κάνει μια βραδιά ατμοσφαιρική….


Σύντομα θα είμαστε οι πρωταγωνιστές της μίας μέρας κατά την διορατική ρήση του ιδιοφϋούς Γουώρχολ που η κύρια αιτία της ιδιοφυΐας του έγκειται στο γεγονός ότι πλούτισε ελαφρύνοντας τις τσέπες καινοφανών, αμφιβόλου αξίας αμαθών καλλιτεχνών και υπόπτως πλουτισθέντων του εγχώριου και διεθνούς …περιθωρίου.


Ο ρόλος του “κυρίαρχου λαού” δικαίως μας ανήκει έστω και για 15 λεπτά ..Τόσα χρειάζεται κάποιος γιά να περιμένει στην ουρά .. να δώσει τα σχετικά πιστοποιητικά που αποδεικνύουν το γεγονός της γελοίας ύπαρξης του , να αρπάξει κάτι παλιόχαρτα που θα του χώσουν στο χέρι, να κρύψει την ντροπή του πίσω από μια χειρίστης ποιότητας κουρτίνα που θυμίζει παραβάν λαϊκού νοσοκομείου όπισθεν του οποίου κρύβεται ο επιθανάτιος ρόγχος αναξιοπαθούντα γέροντα,  να αυξήσει κατά μερικά γραμμάρια τα καθημερινά σκουπίδια που η μάνα γη με την σειρά της θα επωμισθεί να χωνέψει  και να αποχωρίσει με αίσθημα αυτοϊκανοποίησης μετά από τον προσωπικό του διασυρμό αφού πρώτα διακηρύξει παρουσία μαρτύρων την τυφλή πίστη στην αυταπάτη του ότι τοιουτοτρόπως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω του…


Τα κάλπικα διαφανή κουτιά ομολογούν αυτό που είναι… Κάλπικα και διαφανή…
Η τυπική εκχώρηση της ελευθερίας μας επαναλαμβάνεται επισήμως κάθε 4 χρόνια έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, ανεπισήμως δε μέσω καθημερινών σιωπηρών συμβιβασμών γιατί η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως»….


Το λευκό χαρτάκι των 5 γραμμαρίων θα πάρει τον δρόμο της καταμέτρησης  επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι δημοσκοπήσεις - τα γνωστά exit poll - είναι άκρως φερέγγυα και καλύτερα θα ήταν αντί να τραβιόμαστε στα σχολεία πολλαπλών χρήσεων-πλην του λόγου για τον οποίο θεμελιώθηκαν- να χουζουρέψουμε στο σπίτι και απλά να μας ανακοινωθούν μέσω του καθημερινού μας ηρεμιστικού που κοσμεί το μικροαστικής αισθητικής αγορασθέν σαλονάκι μας για το οποίο είμαστε τόσο υπερήφανοι..


Οι επαγγελματίες απομυζητές και πραματευτές ευημερούντων κοινωνιών στη σφαίρα του φανταστικού θα επιβεβαιώσουν ακόμα μια φορά ότι σωστά πράττουν τα όσα πράττουν και θα ευχαριστήσουν το φιλοθεάμον κοινό που τους ανταμείβει με την προτίμησή του στο προϊόν που εμπορεύονται, υποβοηθούμενοι από σωρεία image makers, στυλίστες , καφετζούδες και λοιπούς μελλοντολόγους …. Αμφότεροι δε θα κουνούν το άδειο κεφάλι τους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας… ελλείψει τόλμης να αναμετρηθούν με τον τοίχο δίπλα τους.


Την επομένη ο "κυρίαρχος λαός" θα ξυπνήσει από το όνειρο και θα ανακαλύψει ότι δεν έζησε παρά έναν εφιάλτη  που δυστυχώς θα παραμείνει τέτοιος ..
Στην συνέχεια θα γίνουμε μάρτυρες μίας ομαδικής παράκρουσης,  μιάς συλλογικής αμνησίας όπου κανείς δεν θα θυμάται ότι εξέλεξε εν πλήρη συνειδήσει (!) τον «σφετεριστή» των εκλογών και όλοι θα αναρωτιούνται πως συνέβη και προέκυψε τοιούτο αποτέλεσμα…. Ίσως γιατί  το βασικό συστατικό της μνήμης - αυτό της συνείδησης - ξεχάστηκε σκοπίμως σε κάποιο συρτάρι όπου καταχωνιάστηκε και στην συνέχεια θάφτηκε μαζί με σωρεία άλλων επιλήψιμων ανθρώπινων αδυναμιών…..






1 σχόλιο:

Mob είπε...

Που να χωρέσουν τόση οργή και αγανάκτηση,τόσα σπαταλημένα όνειρα σε 5 γραμμάρια χαρτί...