Φεβρουαρίου 12, 2009

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ*


Για να διαπραχθεί μια επανάσταση λέει κάπου ο ιδιοφυώς χιουμορίστας Γούντι Άλεν – αυτές οι δύο ιδιότητες πάνε χέρι χέρι – απαιτούνται δύο πράγματα : Κάποιος ή κάτι για να εξεγερθείς εναντίον του και κάποιος να μην την κοπανήσει , δηλαδή να παρουσιαστεί και να κάνει την εξέγερση.. Φυσικά λέει κι πολλά άλλα όμως αν συνεχίσω έτσι αυτό θα καταντήσει να μην είναι παρά μια αναδημοσίευση του αγαπημένου Άλεν και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.

Η παραπάνω δήλωση περιγράφει απλώς τους απαραίτητους «συντελεστές» μιας επανάστασης, δεν μας λέει όμως τίνι τρόπω μια επανάσταση επιτυγχάνει τους σκοπούς για τους οποίους γίνεται

Εμείς – στη προκειμένη περίπτωση – γιατί ενδιαφερόμαστε?

Ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια επανάσταση έτσι για να σπάσει η ρουτίνα της καθημερινότητας βρε αδελφέ, γιατί δεν έχουμε μήπως κάτι καλύτερο να κάνουμε - γιατί εμένα προσωπικά θα μου άρεσε περισσότερο να μείνω στην ζεστούλα του σπιτιού μου παρά να ξεκουβαλιέμαι μες το κρύο και τ’ αγιάζι - ή μήπως ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μεν αυτό που τόσο αυθόρμητα βγαίνει από μέσα μας τουτέστιν να δηλώσουμε ενεργητικά την διαφωνία μας απέναντι στα «κακώς κείμενα» αλλά ταυτόχρονα αυτή μας η διαμαρτυρία να έχει και ένα αποτέλεσμα?

Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.. γιατί καλό το χτύπημα στο τραπέζι αλλά αν δεν σοβαρευτούμε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και το τραπέζι να σπάσει αλλά και το χέρι μας… και άντε να δεχτώ ότι κανένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα δεν μας πτοεί γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μιαν ανάγκη εκτόνωσης την έχουμε όσο να ‘ναι αλλά θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα… Τι θα έχουμε κερδίσει στην τελική μέσα από αυτό…?

Ματαίως αναρωτιέμαι η πτωχή γιατί δυστυχώς ως άλλη Κασσάνδρα έχω την ατυχία μεν να το γνωρίζω αλλά κανείς να μην με πιστεύει…

Καμία επανάσταση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν έχει στόχο και διάρκεια και για να έχει στόχο και διάρκεια μια αντίδραση απαιτείται μια βασική προϋπόθεση …αυτή της συνείδησης… μόνο η συνείδηση είναι αρκετή να μας κρατήσει σε διαρκή εγρήγορση μέσα σε μια ρουφήχτρα καθημερινότητα με τα χίλια δυο αποσυντονιστικά της προγράμματα και τις πάγιες όσο και άσκοπες αναζητήσεις μέσα από καταναλωτικές και άνευ ουσίας επιφανειακές διασκεδάσεις τα οποία όμως αδιαμαρτύρητα δεχτήκαμε να ορίζουν και να καθορίζουν τη ζωούλα μας ως πρώτη προτεραιότητα.. .. ή μήπως κάνω λάθος?

Δοθέντος του θλιβερού αλλά ωστόσο όχι τυχαίου γεγονότος ας κοιταχτούμε όλοι μας σοβαρά στον καθρέφτη και ας αναγνωρίσουμε στο πρόσωπό μας τον υποταγμένο όσο και σταθερό στυλοβάτη αυτής της κακούργας κενωνίας και ας αφιερώσουμε ελάχιστα λεπτά να σκεφτούμε πως το περιβόητο κράτος-φάντασμα είμαστε ΕΜΕΙΣ .

Ίσως τότε - επιτέλους - καταφέρουμε να πάρουμε την μεγάλη απόφαση να γίνουμε κάποιοι άλλοι, να μετουσιωθούμε στην Αλλαγή που τόοοσο πολύ θέλουμε να δούμε..

Μπορώ να δω όσο συμβολικά απαιτείται το γκρέμισμα καταναλωτικών ειδώλων τύπου πολυεθνικών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλά αν δεν ξεκινήσουμε από το εκ βάθρων γκρέμισμα του καθημερινού ωχαδελφισμού ομού του συνειδητού βολέματος μας πολλές επαναστάσεις-εκτονώσεις έχουν ακόμα να δουν τα μάτια μας αλλά καμία ουσιαστική κοινωνική Αλλαγή ….

*η έκφραση "πράσσειν άλογα" είναι αρχαία (πράττω = κάνω, άλογο = μη λογικό)

(πρωτοδημοσιεύτηκε 08.12.08 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: